Azienda Agricola Malvirà dei F.lli Damonte drives, som vingårdens fulde navn siger det, af Damonte-brøderene, Massimo og Roberto Damonte.

Selvom Malvirà er almindeligt anerkendt som den bedste producent fra Tanaro-flodens nordvestlige bred og et af de mest anerkendte navne i hele Piedmonte, har huset ikke en særlig lang tradition for vinfremstilling. Giuseppe Damonte, far til brødrene Massimo og Roberto, begyndte at sælge druer til negocianterne i 1950’erne og først så sent som i 1980 fik brøderne deres far overtalt til selv at sælge vin på flasker. Siden da er det kun gået fremad. Det til trods for navnet ”Malvirà” som er piedmontesisk dialekt for ”girata male” – at dreje eller køre forkert”. Et navn man fandt på, fordi arkitekten havde fået vendt hovedindgangen til den dengang nybyggede vingår mod nord og ikke mod syd, som det eller var sædvane.

Malvirà har 42 hektar i Roero-distriktet Nordvest for Tanaro-floden, som udgør skillelinjen mellem Roero- og Barolo-zonen. Hovedvægten lægger Malvirà på vinene Roero Arneis DOCG på den hvide drue Arneis og på Roero DOCG på den blå drue Nebbiolo.

Malvirà ejer marker i samtlige Roero DOCG zonens subzoner, kommunerne Canale, Monteu Roero, Castellinaldo og Montà, hvorfra der frembringes enkeltmarksvine med hver sine karakteristika, der afspejler den enkelte mark.

Malvirà har høstet meget berømmelse for deres flotte enkeltmarks-Roero’er på Nebbiolo-druen (som også anvendes til Barolo og Barberesco) og deres sprøde vine på den hvide Arneis-drue.

Damonte-brødrerne råder over de vel nok bedste marker i Roero-distriktet, som frembringer meget karakterfulde vine og udnytter til fulde Nebbiolo-druens store potentiale med de for Roero-distriktet særegne kvaliteter. Malvirás enkeltmarks Roero’er på Nebbiolo kan sætte de fleste Barolo’er til vægs, både hvad angår koncentration, kompleksitet og lagringspotentiale. Hvor Roero Mombeltramo minder meget om god Barolo i kraft af Mombeltramo’s meget kalk- og lerholdige jordbund, er Roero Trinitá mere klassisk for Roero-distriktets typisk ret sandholdige jordbund, som giver vine med udprægede jordbær-toner. Beliggenheden af markerne betyder dog omvendt, at Trinità er mere tanninholdig og rigere på alkohol.

Den hvide Arneis fås næppe bedre i hele Italien end Malviràs Roero Arneis. Arneis druen kan minde om en blanding af friskheden og mineraliteten fra Riesling og frugten og fyldigheden fra Sauvignon Blanc. Malvirà har siden husets start satset massivt på denne lokale drues kvaliteter, som i Damonte-brødrenes fortolkning giver en ganske kompleks og holdbar hvidvin. Normalt siges det, at Arneis skal drikkes ung, men Malviràs Arneis fra Saglietto-cruen kan i gode årgange holde sig på toppen i 10 år eller mere. Det skyldes især den unikke marks kvalitet, men også Malviràs vinifikation i kombination med et lavt høstudbytte.


 
Copyright 2015 Vino Vicino - vin & gastronomi