Grundstene til den lille familiedrevne vingård Azienda Agricola Francesco Boschis i hjertet af Piemontes og hele Italiens Dolcetto-centrum, Dogliani d’Alba, blev lagt i 1919, da Francesco Boschis plantede de første vinstokke. Frem til 1968 blev hovedparten af høsten dog solgt videre til større lokale producenter, som vinificerede druerne, mens en lille del blev anvendt til fremstilling af vin til familiens private forbrug. (Dyrkning af druer til videresalg var næsten altid næringsvejen for små vinbønder i Italien frem til 1970’erne). Men under høsten i 1968 besluttede Francesco og sønnen Mario at vinificere og sælge en del af årgangen selv. Resultatet blev nogle få hundrede flasker Dolcetto di Dogliani. Men erfaringer med årgang 1968 gav familien blod på tanden, og siden har vingården gradvist udviklet sig til at høre til i Italiens absolutte elite hvad angår Dolcetto-druen.

Siden 1968 er det dyrkede areal hos vingården Francesco Boschis vokset til 13 hektar og den årlige produktion til ca. 39.000 flasker. Dermed er vingården dog stadig relativt lille. I dag ejes ejendommen af Francescos søn Mario Boschis, som driver vingården sammen med sine to sønner Paolo og Marco.

I kælderen og i markerne er det nu 3. generation af Boschis-familien, der huserer. Paolo Boschis, der er uddannet ønolog fra vin-universitetet i Alba, orkestrerer vinfremstillingen på den lille familiedrevne vingård.

Det er stadig Dolcetto-druen, der udgør rygraden i produktionen. Ca. 75 pct. af den samlede produktion er Dolcetto, mens Barbera udgør ca. 15 pct. Den resterende produktion består af ganske små mæder af de lokale druer Grignolio, Freisa og den hvide Sauvignon Blanc.

Francesco Boschis’ Dolcettoer er ubestridt blandt Italiens bedste. Efter vores opfattelse er de to Dolcetto DOCG fra cru’erne Vigna dei Prey og Sorì San Martino de bedste og konstant i toppen årgang efter årgang. Desuden laver man en fremragende Barbera d’Alba fra marken Le Masserie. Vino Vicino var derfor meget stolte af, at kunne præsentere Francesco Boschis som første producent i vores produktsortiment.

Azienda Agricola Francesco Boschis er specialister i Dolcetto og Barbera. Her har disse to druer første prioritet, og må ikke som andre steder i Langhe-området vige pladsen på de bedste marker for Nebbiolo til Barolo og Barberesco.

Vinene fra Paolo Boschis’ hånd er alle utroligt vellavede, og der vogtes nidkært over alle detaljer i produktionen fra pleje af den enkelte vinstok til vinifikation og lagring i kælderen. Hos Familien Boschis anvender man moderne produktionsmetoder med grønthøstning og brug af barriques til fadlagring, og i kælderen finder man den nyeste teknologi. Men der er også respekt for de generationer lange familietraditioner, hvor man satser på traditionelle lokale druetyper og lader den enkelte marks unikke karakteristika træde igennem og dominere vinen. Paolo Boschis vinfilosofi er således, at det er jorden og solen, der hvert år laver en unik vin. Hans job er blot at få vinens karakter frem på den bedste måde. Måske er det denne ydmyge filosofi med respekt for naturen, der får vinproduktionens enkelte bestanddele til at gå op i en højere enhed i vinene fra Francesco Boschis.

Det er bl.a. familien Boschis mange års dedikerede arbejde med og for Dolcetto-druen, der har resulteret i, at Dolcetto fra Dogliani-området fra 2006-årgangen blev udnævnt til DOCG – Italiens fineste kvalitetskategori, hvor produktionen er underkastet et strammere regelsæt for oprindelse og kvalitet.


 
_
Copyright 2015 Vino Vicino - vin & gastronomi