En nyhed af de helt store – ny producent fra Toscana i sortimentet

 

Vi kan præsentere et helt nyt navn i sortimentet hos Vino Vicino. Poggio al Gello, som vores nye vinproducent hedder, er en lille vingård i det lille og alt for ubemærkede distrikt Montecucco i det sydlige Toscana. Montecucco ligger mellem Siena og Grossetto i det naturskønne område Maremma og er en fætter til det langt mere kendte distrikt Brunello di Montalcino. Kvaliteten af vinen fra Montecucco blev anerkendt, da den i 1998 fik sin DOCG-status.

Poggio al Gello går stadig under radaren hos de fleste vinanmeldere, og distriktet Montecuocco er endnu meget ukendt. Men kvaliteten er helt i top, og på højde med de bedste i Montalcino ca. 30 km længere mod nord-øst, hvor Brunello sælges til skyhøje priser. Det betyder at priserne er langt under det niveau, vinene berettiger til. Dermed passer Poggio al Gello perfekt ind i Vino Vicino’s filosofi: Karakterfulde vine fra små producenter og med et stærkt forhold mellem kvalitet og pris.

Med Poggio al Gello introducerer Vino Vicino nu også økologisk olivenolie af højeste kvalitet i sortimentet.

Poggio al Gello
Poggio al Gello er en lille familiedrevet biologisk vingård med bare 4 ha vinmarker og 4,5 ha olivenlunde i det lille uopdagede distrikt Montecucco. Det rækker til en produktion på små 20.000 flasker vin årligt og ca. 20 hl ekstra jomfruolivenolie. Størstedelen af vinmarkerne er beplantet med Sangiovse og Sangiovese Grosso-druen med perfekt eksposition mod syd i ca. 250 meters højde over havoverfladen.

Alda Chiarini og Giorgio Nelli grundlagde Poggio al Gello i 1998 og har fra starten kun dyrket biologisk (ICEA-certificeret fra 2001). Der dyrkes udelukkende lokale druesorter, først og fremmest Sangiovese og Sangiovese Grosso, men også de sjældne lokale druer Pugnitello og Fogliatonda.

Mikrokliamet i Montecucco minder meget om det i Brunello-distriktet. Rosso del Gello Montecucco DOCG og Rosso del Gello Riserva DOCG, begge på Sangiovese Grosso-druen som Brunello laves på, har derfor også mange af de samme karakteristika, som vellavet Brunello. Det gælder både lang levetid og komplekse duft og smagstoner med skovbund, balsamico og stald.

Økologi
Filosofien hos Poggio al Gello er at producere i fuld respekt for naturen. Derfor dyrkes vinen og olien biologisk og så meget som muligt overlades til vinstokkene, oliventræerne, jorden og det behagelige sydtoskanske klima.

I kælderen anvendes en god blanding af tradition og moderne teknik. Grundlæggende er vinifikationen traditionel med relativt lang kontakt mellem mosten og skaller og kerner for at få stor ekstraktion. Gæringen sker ved afmålte 28-30 grader C, og der anvendes kun traditionelle lokale gærtyper. Vinen filtreres ikke før den tappes på flaske, og – ikke mindst – der tilsættes et minimum af sulfitter (<50 mg pr. liter, hvilket er under halvdelen af det tilladte for ICEA Bio). Så lidt, at din økologiske leverpostej ville blive grøn af misundelse (… eller af mug). Parret anvender både små og store træfade til lagringen, men aldrig nye hårdtristede barriques, for fadlagring skal ikke overdøve druer og terroir.

Poggio al Gello’s mageløse vine forener det bedste fra tradition og øko-avantgarde: Vellavet og karakterfuld kvalitetsvin, der kan stå distancen og holder sig på toppen i et årti. Og vin der både er sund for forbrugerens organisme og den natur, den er dyrket i.


Fosso del Nibbio Toscana Rosso IGT 2016
Den ligner en ravn, fuglen på etiketten på Fosso del Nibbio Sangiovese IGT. Også selvom Nibbio betyder glente. Ravnen er ellers et velvalgt motiv, for vingården Poggio al Gello ligger i en ravnekrog, meget langt fra selv den mindste flække, og langt fra vinguidernes alfarvej. Men Vino Vicino kommer i hver en ravnekrog i Italien, så vi har selvfølgelig fundet dem!

Og her er virkelig tale om et fund.

Fosso del Nibbio IGT laves på 100 % Sangiovese. Hvor Rosso del Gello Montecucco laves på Sangiovese Grosso-klonen, er det til Fosso del Nibbio IGT den ”almindelige” Sangiovese-drue, der kendes fra bl.a. Chianti Classico.

Både duft og smag er præget af en spændstig, saftig Sangiovese-frugt. Især brombær, solbær, hindbær, ribs og appelsinskal.

Duften har foruden de primære frugttoner også et stærkt floralt præg foruden lakrids og karamel samt et behageligt snert af våd og krydret skovbund og hestestald.

Fosso del Nibbio er klassisk Toscana-Sangiovese og kombinerer saftig frugt og friskhed med en behagelig balanceret syre og tannin-struktur. En herlig og indbydende vin, hvor flasken hurtigt tømmes!

Normalpris 109 kr.
Stk. pris ved køb af 6 flasker 99 kr.

Rosso del Gello Montecucco Sangiovese DOCG 2015
Montecucco Sangiovese Rosso del Gello udgør rygraden i produktionen hos Poggio al Gello med ca. 10.000 flasker årligt – halvdelen af den lille vingårds produktion.
Den er i 2015-årgangen et lille mesterværk, der besidder en forbløffende lighed med god Brunello.

Farven er granatrød med et brunligt skær.

Fantastisk næse med stor kompleksitet. Udpræget balsamisk og animalsk duft med masser af stald, samt lakrids og sort trøffel.

Frugten er mørk og sodet med solbær, røget kirsebær og chino. En passende syre gør, at den alligevel virker frisk og saftig. Smagen er fyldig og intens med god struktur. Sødlige tanniner, men masser af dem.

I Montecucco Sangiovese Rosso del Gello får du en imponerende vin med en helt uhørt kompleksitet for denne prisklasse! Kan både drikkes nu og i de næste 10 år.

Netop årgang 2015 er præmieret i Gambero Rosso’s Vini d’Italia 2019 med to røde glas. At glassene er røde betyder, at vinen var med i guidens finaleheat om de maksimale tre glas. Ikke dårligt for en vin i denne prisklasse.

Etiketten med den afpillede drueklase er i øvrigt tegnet af den kendte belgiske kunstner og forfatter Vincent Fortemps, der bl.a. er berømt for sine oliekridt-tegninger.

Normalpris 134 kr.
Stk. pris ved køb af 6 flasker 124 kr.

Montecucco Sangiovese Rosso del Gello Riserva DOCG 2015
Montecucco Sangiovse Rosso del Gello Riserva er Poggio al Gello’s flagskib. Den produceres kun i de bedste årgange, hvor de allerbedste druer udvælges til Riserva. Det begrænser produktionen til ca. 2.500 flasker.

Farven er granatrød med et brunligt skær.

Duften er først præget af moden, nærmest sodet kirsebær, solbær, marcipan og orangeskal. Dernæst melder sig lakrids, nelliker, trøffel, tobak og sød balsamico med et hint af animalske toner som bressaola og røget ål.

Smagen er fyldig med intens, overraskende ungdommelig frugtpower og imponerende struktur. Frugttonerne præget af kirsebær, solbær og bitter mandarin. I eftersmagen røget kirsebær, lakrids og et balsamisk og krydret strejf.

Poggio al Gello’s Montecucco Sangiovse Rosso del Gello Riserva er en virkelig flot vin, fyldig og fuld af saft og kraft, der snildt kan matche de fleste Brunello’er.

Normalpris 189 kr.
Stk. pris ved køb af 6 flasker 169 kr.

Pugnitello del Piaggione IGT 2014
Universitetet i Firenze lancerede i 1987 et forskningsprogram for at identificere og bevare oprindelige lokale toskanske vinsorter. Dels for at værne om den toskanske biodiversitet og kulturarv, og dels for at de sorter, der besidder særlig høj kvalitet og potentiale, kunne rives ud af glemslen og præsenteres til nutidens vinelskere. En af de mest interessante opdagelser fra dette forskningsarbejde er Pugnitello, der netop har sin oprindelse i Maremma.

Druen skylder sit navn til den kompakte form af drueklassen, der ligner en ”lille knytnæve”. De små klaser og deraf naturligt lave høstudbytte har nok medvirket til, at Pugnitello næsten var forsvundet. Men vil man dyrke kvalitetsvin, har den potentiale. Endnu er det kun meget få vinbønder, der har givet sig i kast med Pugnitello, siden universitetet i Firenze frigav den til dyrkning i 2003.

Poggio al Gello værdsætter de lokale druesorter, så i 2004 – som nogen af de første - plantede de 2.600 stokke af den sjældne drue Pugnitello. Resultatet er en unik og meget delikat vin, der ikke ligner nogen anden!

Farven er mørk rubinrød med et violet skær.

Den har en meget kompleks duft, præget af mørk frugt som slåen, solbær og brombær, med florale toner som viol og lavendel samt lakrids og et snert af sort peber.

På tungen er den fløjlsblød med en koncentreret og vedvarende smag, hvor tæt mørk bærfrugt og blomster blandes på overraskende vis. Eftersmagen er lang med tørrede blomster, lakrids og kaffe.

Normalpris 189 kr.
Stk. pris ved køb af 6 flasker 169 kr.

Ekstra-jomfruolivenolie af højeste kvalitet
Foruden vinen har Poggio al Gello også omkring 1.300 oliventræer fordelt på de tre typiske toscanske sorter Frantoio (50%), Leccino (25%), Moraiolo (25%). Herfra laves to forskellige biologiske, koldpressede ekstra-jomfruolivenolier: ”Keya”, som er et blend af alle tre sorter, og ”Tara” udelukkende på Moraiolo.

Både Keya og Tara er kraftige men delikate olivenolier. Poggio al Gello’s olier har flere gange fået topkarakter i bl.a. Gambero Rosso’s Oli d’Italia og i SlowFood. Du finder næppe olivenolie i denne kvalitet til samme pris noget andet sted!

Høsten foregår manuelt og i høstperioden bringes de nænsomt plukkede oliven kontinuerligt til olivenpressen og koldpresses inden for maksimalt 24 timer. Resultatet er to fantastiske olier med lav syrlighed, en høj procentdel af de sundhedsfremmende polyfenoler (flerumættede fedtsyrer) og rige på antioxidanter.

Hvis økologisk vin ikke er helse nok, kan du give sundheden et ekstra skud med Poggio’s olier! De ikke bare smager forrygende, de virker også antiinflammatorisk og kolesterolregulerende, hvilket modvirker kardiovaskulære sygdomme, kræft samt alzheimers. Sundere fedt findes ikke!

”Tara” IGP ekstra-jomfruolivenolie 129 kr. pr. flaske (0.5 l)
”Keya” IGP ekstra-jomfruolivenolie 119 kr. pr. flaske (0.5 l)

 

 

 

 

Tilbuddet

Vino Vicino har sammensat en Poggio al Gello introduktionskasse, der giver dig mulighed for at stifte bekendtskab med Poggio al Gellos fantastiske vine. Holder du af toskansk vin, når det er bedst, bør du ikke gå glip af dette scoop. Der er smæk for skillingen!

Poggio al Gello intro-kasse
2 stk. Poggio al Gello Fosso del Nibbio Toscana Rosso IGT 2016
2 x 109 kr.
2 stk. Poggio al Gello Rosso del Gello Montecucco Sangiovese DOCG 2015
2 x 134 kr.
1 stk. Poggio al Gello Montecucco Sangiovese Rosso del Gello Riserva DOCG 2012
1 x 189 kr.
1 stk. Poggio al Gello Pugnitello del Piaggione IGT 2014
1 x 189 kr.
  Normalpris
864 kr.
  Rabat i forhold til køb af flaskerne enkeltvis
-80 kr.
  I alt
784 kr


Send blot en svarmail og forlang din Poggio al Gello introduktionskasse! Og glem ikke at købe et par flasker olie med i farten.


Man er naturligvis også velkommen til at bestille de enkelte vine i en hver anden mængde og sammensætning. Husk, at der hos Vino Vicino ikke er noget minimumskøb, samt at du selv kan afhente vinen og spare fragtomkostningerne.

Du kan læse meget mere om Vino Vicino og vores vine på www.vinovicino.dk, hvor du naturligvis også kan bestille vinene.


 

Hvis du ikke ønsker at modtage vores nyhedsbrev fremover, kan du framelde dig på vores hjemmeside www.vinovicino.dk/nyhedsbrev.htm.

 

 
Copyright 2019 Vino Vicino - vin & gastronomi