|
Vi
kan præsentere et helt nyt navn i sortimentet hos Vino Vicino.
Poggio al Gello, som vores nye vinproducent hedder, er en lille vingård
i det lille og alt for ubemærkede distrikt Montecucco i det sydlige
Toscana. Montecucco ligger mellem Siena og Grossetto i det naturskønne
område Maremma og er en fætter til det langt mere kendte
distrikt Brunello di Montalcino. Kvaliteten af vinen fra Montecucco
blev anerkendt, da den i 1998 fik sin DOCG-status.
Poggio al Gello går stadig under radaren hos de fleste vinanmeldere,
og distriktet Montecuocco er endnu meget ukendt. Men kvaliteten er helt
i top, og på højde med de bedste i Montalcino ca. 30 km
længere mod nord-øst, hvor Brunello sælges til skyhøje
priser. Det betyder at priserne er langt under det niveau, vinene berettiger
til. Dermed passer Poggio al Gello perfekt ind i Vino Vicino’s
filosofi: Karakterfulde vine fra små producenter og med et stærkt
forhold mellem kvalitet og pris.
Med Poggio al Gello introducerer Vino Vicino nu også økologisk
olivenolie af højeste kvalitet i sortimentet.
Poggio al Gello
Poggio al Gello er en lille familiedrevet biologisk vingård med
bare 4 ha vinmarker og 4,5 ha olivenlunde i det lille uopdagede distrikt
Montecucco. Det rækker til en produktion på små 20.000
flasker vin årligt og ca. 20 hl ekstra jomfruolivenolie. Størstedelen
af vinmarkerne er beplantet med Sangiovse og Sangiovese Grosso-druen
med perfekt eksposition mod syd i ca. 250 meters højde over havoverfladen.
Alda Chiarini og Giorgio Nelli grundlagde Poggio al Gello i 1998 og
har fra starten kun dyrket biologisk (ICEA-certificeret fra 2001). Der
dyrkes udelukkende lokale druesorter, først og fremmest Sangiovese
og Sangiovese Grosso, men også de sjældne lokale druer Pugnitello
og Fogliatonda.
Mikrokliamet i Montecucco minder meget om det i Brunello-distriktet.
Rosso del Gello Montecucco DOCG og Rosso del Gello Riserva DOCG, begge
på Sangiovese Grosso-druen som Brunello laves på, har derfor
også mange af de samme karakteristika, som vellavet Brunello.
Det gælder både lang levetid og komplekse duft og smagstoner
med skovbund, balsamico og stald.
Økologi
Filosofien hos Poggio al Gello er at producere i fuld respekt for naturen.
Derfor dyrkes vinen og olien biologisk og så meget som muligt
overlades til vinstokkene, oliventræerne, jorden og det behagelige
sydtoskanske klima.
I kælderen anvendes en god blanding af tradition og moderne teknik.
Grundlæggende er vinifikationen traditionel med relativt lang
kontakt mellem mosten og skaller og kerner for at få stor ekstraktion.
Gæringen sker ved afmålte 28-30 grader C, og der anvendes
kun traditionelle lokale gærtyper. Vinen filtreres ikke før
den tappes på flaske, og – ikke mindst – der tilsættes
et minimum af sulfitter (<50 mg pr. liter, hvilket er under halvdelen
af det tilladte for ICEA Bio). Så lidt, at din økologiske
leverpostej ville blive grøn af misundelse (… eller af
mug). Parret anvender både små og store træfade til
lagringen, men aldrig nye hårdtristede barriques, for fadlagring
skal ikke overdøve druer og terroir.
Poggio al Gello’s mageløse vine forener det bedste fra
tradition og øko-avantgarde: Vellavet og karakterfuld kvalitetsvin,
der kan stå distancen og holder sig på toppen i et årti.
Og vin der både er sund for forbrugerens organisme og den natur,
den er dyrket i.
|






|
Fosso del Nibbio Toscana Rosso
IGT 2016
Den ligner en ravn, fuglen på etiketten på Fosso del Nibbio
Sangiovese IGT. Også selvom Nibbio betyder glente. Ravnen er ellers
et velvalgt motiv, for vingården Poggio al Gello ligger i en ravnekrog,
meget langt fra selv den mindste flække, og langt fra vinguidernes
alfarvej. Men Vino Vicino kommer i hver en ravnekrog i Italien, så
vi har selvfølgelig fundet dem!
Og her er virkelig tale om et fund.
Fosso del Nibbio IGT laves på 100 % Sangiovese. Hvor Rosso del
Gello Montecucco laves på Sangiovese Grosso-klonen, er det til
Fosso del Nibbio IGT den ”almindelige” Sangiovese-drue,
der kendes fra bl.a. Chianti Classico.
Både duft og smag er præget af en spændstig, saftig
Sangiovese-frugt. Især brombær, solbær, hindbær,
ribs og appelsinskal.
Duften har foruden de primære frugttoner også et stærkt
floralt præg foruden lakrids og karamel samt et behageligt snert
af våd og krydret skovbund og hestestald.
Fosso del Nibbio er klassisk Toscana-Sangiovese og kombinerer saftig
frugt og friskhed med en behagelig balanceret syre og tannin-struktur.
En herlig og indbydende vin, hvor flasken hurtigt tømmes!
Normalpris 109 kr.
Stk. pris ved køb af 6 flasker 99 kr.
Rosso del Gello Montecucco Sangiovese
DOCG 2015
Montecucco Sangiovese Rosso del Gello udgør rygraden i produktionen
hos Poggio al Gello med ca. 10.000 flasker årligt – halvdelen
af den lille vingårds produktion.
Den er i 2015-årgangen et lille mesterværk, der besidder
en forbløffende lighed med god Brunello.
Farven er granatrød med et brunligt skær.
Fantastisk næse med stor kompleksitet. Udpræget balsamisk
og animalsk duft med masser af stald, samt lakrids og sort trøffel.
Frugten er mørk og sodet med solbær, røget kirsebær
og chino. En passende syre gør, at den alligevel virker frisk
og saftig. Smagen er fyldig og intens med god struktur. Sødlige
tanniner, men masser af dem.
I Montecucco Sangiovese Rosso del Gello får du en imponerende
vin med en helt uhørt kompleksitet for denne prisklasse! Kan
både drikkes nu og i de næste 10 år.
Netop årgang 2015 er præmieret i Gambero Rosso’s Vini
d’Italia 2019 med to røde glas. At glassene er røde
betyder, at vinen var med i guidens finaleheat om de maksimale tre glas.
Ikke dårligt for en vin i denne prisklasse.
Etiketten med den afpillede drueklase er i øvrigt tegnet af den
kendte belgiske kunstner og forfatter Vincent Fortemps, der bl.a. er
berømt for sine oliekridt-tegninger.
Normalpris 134 kr.
Stk. pris ved køb af 6 flasker 124 kr.
Montecucco Sangiovese Rosso del Gello
Riserva DOCG 2015
Montecucco Sangiovse Rosso del Gello Riserva er Poggio al Gello’s
flagskib. Den produceres kun i de bedste årgange, hvor de allerbedste
druer udvælges til Riserva. Det begrænser produktionen til
ca. 2.500 flasker.
Farven er granatrød med et brunligt skær.
Duften er først præget af moden, nærmest sodet kirsebær,
solbær, marcipan og orangeskal. Dernæst melder sig lakrids,
nelliker, trøffel, tobak og sød balsamico med et hint
af animalske toner som bressaola og røget ål.
Smagen er fyldig med intens, overraskende ungdommelig frugtpower og
imponerende struktur. Frugttonerne præget af kirsebær, solbær
og bitter mandarin. I eftersmagen røget kirsebær, lakrids
og et balsamisk og krydret strejf.
Poggio al Gello’s Montecucco Sangiovse Rosso del Gello Riserva
er en virkelig flot vin, fyldig og fuld af saft og kraft, der snildt
kan matche de fleste Brunello’er.
Normalpris 189 kr.
Stk. pris ved køb af 6 flasker 169 kr.
Pugnitello del Piaggione IGT 2014
Universitetet i Firenze lancerede i 1987 et forskningsprogram for at
identificere og bevare oprindelige lokale toskanske vinsorter. Dels
for at værne om den toskanske biodiversitet og kulturarv, og dels
for at de sorter, der besidder særlig høj kvalitet og potentiale,
kunne rives ud af glemslen og præsenteres til nutidens vinelskere.
En af de mest interessante opdagelser fra dette forskningsarbejde er
Pugnitello, der netop har sin oprindelse i Maremma.
Druen skylder sit navn til den kompakte form af drueklassen, der ligner
en ”lille knytnæve”. De små klaser og deraf
naturligt lave høstudbytte har nok medvirket til, at Pugnitello
næsten var forsvundet. Men vil man dyrke kvalitetsvin, har den
potentiale. Endnu er det kun meget få vinbønder, der har
givet sig i kast med Pugnitello, siden universitetet i Firenze frigav
den til dyrkning i 2003.
Poggio al Gello værdsætter de lokale druesorter, så
i 2004 – som nogen af de første - plantede de 2.600 stokke
af den sjældne drue Pugnitello. Resultatet er en unik og meget
delikat vin, der ikke ligner nogen anden!
Farven er mørk rubinrød med et violet skær.
Den har en meget kompleks duft, præget af mørk frugt som
slåen, solbær og brombær, med florale toner som viol
og lavendel samt lakrids og et snert af sort peber.
På tungen er den fløjlsblød med en koncentreret
og vedvarende smag, hvor tæt mørk bærfrugt og blomster
blandes på overraskende vis. Eftersmagen er lang med tørrede
blomster, lakrids og kaffe.
Normalpris 189 kr.
Stk. pris ved køb af 6 flasker 169 kr.
Ekstra-jomfruolivenolie af højeste
kvalitet
Foruden vinen har Poggio al Gello også omkring 1.300 oliventræer
fordelt på de tre typiske toscanske sorter Frantoio (50%), Leccino
(25%), Moraiolo (25%). Herfra laves to forskellige biologiske, koldpressede
ekstra-jomfruolivenolier: ”Keya”, som er et blend af alle
tre sorter, og ”Tara” udelukkende på Moraiolo.
Både Keya og Tara er kraftige men delikate olivenolier. Poggio
al Gello’s olier har flere gange fået topkarakter i bl.a.
Gambero Rosso’s Oli d’Italia og i SlowFood. Du finder næppe
olivenolie i denne kvalitet til samme pris noget andet sted!
Høsten foregår manuelt og i høstperioden bringes
de nænsomt plukkede oliven kontinuerligt til olivenpressen og
koldpresses inden for maksimalt 24 timer. Resultatet er to fantastiske
olier med lav syrlighed, en høj procentdel af de sundhedsfremmende
polyfenoler (flerumættede fedtsyrer) og rige på antioxidanter.
Hvis økologisk vin ikke er helse nok, kan du give sundheden et
ekstra skud med Poggio’s olier! De ikke bare smager forrygende,
de virker også antiinflammatorisk og kolesterolregulerende, hvilket
modvirker kardiovaskulære sygdomme, kræft samt alzheimers.
Sundere fedt findes ikke!
”Tara” IGP ekstra-jomfruolivenolie 129 kr. pr. flaske
(0.5 l)
”Keya” IGP ekstra-jomfruolivenolie 119 kr. pr. flaske (0.5
l)
|